Adevarul despre Black Friday

Black Friday a devenit pentru multe persoane una dintre cele mai aşteptate zile de peste an. Preţurile mici transformă ziua într-un maraton al cumpărăturilor. Dar cum a apărut Vinerea Neagră a cumpărăturilor în vieţile oamenilor?
Originea sărbătorii se pare ca datează de mai bine de 90 de ani. Termenul „Black Friday” a apărut în anii ’60, desemnând ziua de debut a cumpărăturilor pentru celebrarea sărbătorilor de iarnă. Adjectivul „black” (negru) se referă la magazine, care treceau în această perioadă de la „roşu” la „negru”, în organizarea contabilă, efectuată manual. Cu roşu erau notate pierderile, iar cu negru profitul. Debutul cumpărăturilor pentru iarnă a fost marcat prin această zi încă din anul 1924, când a avut loc parada pentru Ziua Recunoştinţei, organizată de lanţul de magazine Macy’s, în vinerea de după Thanksgiving.
Există însă şi o altă variantă a originii acestei zile. Variantă la fel de neagră ca şi numele ei. În această ipoteză, „Black Friday” ar aminti de puternica criză economică din 1869.
În altă variantă a Vinerii Negre, evenimentul ar fi legat de a amintirea unei altercatii puternice. Evenimentul s-a petrecut în anii ’60, în oraşul american Philadelphia, când o mulţime de motociclişti, dar şi pietoni, s-au intrat războit cu forţele de ordine ale poliţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *